Élménypedagógia.

Gyöngyszem napközi

30. Harisnyavirágok.

Újrahasznosítás. Lidi Thot BaYTI

sam_3915.JPG

12_4.jpg

A harisnyavirág készítése már az első alkalommal elvarázsol mindenkit. Könnyű vele dolgozni, látványos eredmény jöhet létre, mivel kis technikai tapasztalat, anyagismeret után bármilyen virág elkészíthető. Így ez az alkotás nem csak a lakás dísze lehet, hanem szokásunkhoz híven funkciót is szánunk neki. Most legyen például a lakás illatosítója. (Fújjuk be parfümmel, levegőillatosítóval, esetleg illóolajjal és, már el  is készült a tartós illatosítónk. Hogy miért tartós? Mert, ha elporosodna, vagy már nem érezzük intenzívnek az illatot csak egy gyors tusolás és újra a régi pompájában tündököl nem csak a látvány az illat is árad. 

3_4.jpg

Mire van szükségünk a virág elkészítéséhez? Mindenképpen harisnyára, de...

Hozzávalók: Harisnya, vagy mindkét oldalára nyúló anyag, drót (én 1,2 - est szeretek használni), fogó, csípőfogó,  olló.

Elkészítés módja: Úgy hiszem, minden családban használnak a nők nylonharisnyát, zoknit és kivétel nélkül mindenkinek néhány felvétel után fel is szalad. Ilyenkor egy lendülettel dobjuk a kukába, pedig felhasználható lenne például szőnyeg szövésére, horgolására, fürdőszoba szőnyeg készítésére, vagy  lakásillatosító virágnak is.

Ha ezeket a sérült holmikat összegyűjtjük és meg van a kellő mennyiség, akkor indulhat  a munka.

4_5.jpg

Készítsük elő a drótot, amit egyforma hosszúra vágtuk és kiegyengetjük.

sam_3733.JPG

Az egyik végét tekerjük rá egy spray- s dobozra, majd spirálosan rögzítsük. Annyi ilyet csináljunk, amennyi belső szirmot tervezünk.

sam_3735.JPG

Majd ugyan így egy nagy hajlakkos dobozra is formázzunk drótot. (Vagy, ha még nagyobbat szeretnénk, akkor  borosüvegre.) A lényeg, hogy ez nagyobb legen az előzőnél. Ebből lesznek a külső szirmok.

A harisnyát, anyagot készítsük elő. Vágjuk le az összes vastagabb részt. Korc, varrás, orr rész. Hosszába vágjuk el. (Ha nem új harisnyát használunk, akkor értelemszerűen ott vágjuk el, ahol felszaladt!) A kiterített anyagot egyenlő oldalú négyzetekre vágjuk. Ha ezzel elkészültünk jöhet a drótkarikára a felfeszítés.

sam_3736.JPG

A négy sarkot lehúzzuk, amennyire csak tudjuk, az oldalakat is oda igazgatjuk, kicsit megcsavarjuk, majd megkötjük.

sam_3737.JPG

A kötés után az  alsó csücsköt levágjuk lehetőleg úgy, hogy  egybe maradjon, hiszen így meg lesz a következő sziromnak a kötözője is, nem pocsékoljuk a sziromhoz is jó anyagot. 

sam_3741.JPG

 Ha minden szirom elkészült fakanállal formára igazítjuk, hogy a szirmok könnyebben egymásra simuljanak.

sam_3742.JPG

Az, hogy a szirmok egymással szembe, vagy egymás után eltolásban legyenek,  bent kicsi, kint nagyok, vagy fordítva, formájukat tekintve kerekek legyenek, vagy oválisak attól függ, hogy milyen virágot szeretnénk elkészíteni. Ez az alap mindegyikhez jó az összerakás és a fakanalas formázás pedig már olyan virággá teszi, amilyet megálmodtunk.

Most nézzük a legegyszerűbbet. Összefogjuk.

sam_3743.JPG

Összekötéssel rögzítjük. A drótokat megcsavarjuk lehetőleg egyenletesen.

sam_3745.JPG

Végét behajlítjuk, hogy még véletlenül se szúrja ki a kész munkánkat, mert nincs annál bosszantóbb, ha a harisnya felszalad, amikor már elkészültünk. 

sam_3746.JPG

A szárrészt spirálosan betekerjük. (Azért spirálosan, mert csak akkor lesz  egyenletes, azaz egyforma vastagságú a teljes hosszában.) Lemegyünk az aljáig, majd szépen vissza a virág fejéhez.  A fejhez érve már nincs szükség kötözésre elég, ha csak bedugjuk a végét. Így a látvány szép egyenletes, csomómentes, és stabil.

sam_3747.JPG

Nincs más hátra, mint a szirmokat olyan formára igazítani, amilyenre terveztük. Első próbálkozásnál érdemes valami egészen egyszerűt választani. Ilyenkor még az a fontos, hogy kezünk ráálljon arra, hogy mennyire kell ráfeszíteni az anyagot a formára, milyen erősen kell megkötni, stb.

Persze egy ilyen egyszerű kis virág is mutatós a vázába. De, ha éppen farsang előtt vagyunk arra az  egy napra lehet fejdísz is, ha összehajtjuk fejméretnek megfelelően. ( Mikor a farsangnak vége kiegyenesítjük és ismét visszakerülhet a vázába.)

sam_3779.JPG

Akinek ez a munka megtetszett próbálkozhat több szirmú virágokkal, színekkel is fokozhatja  a látványt, mint, ahogy az is tovább lépés, ha már nem ilyen remek nyúlóképességgel rendelkező anyaggal alkot, mint a harisnya...

1_4.jpg

A boltok rengeteg lehetőséget kínálnak, bár az is igaz, hogy azok az  anyagok már nem tartoznak az olcsó kategóriába.

 

 Úgy vélem egy próbavirág után mindenki szárnyalni fog. Jönnek a további ötletek,  hogy a porzók legyenek drótra fűzött gyöngyökből, vagy tegyünk a közepére üveg vagy hungarocell golyót. Mindegyik szép lehet!  

 

 Ha pedig már a technika a kezünkben van nincs megállás.

 

 A sok virág szép kosárba, de száraikat  összecsavarva  koszorú is készülhet belőle.

 

 Ha a szárakat "összeszőjük" különleges lámpaburát kapunk.

 

 Ha viszont nem csak virágokat akarunk a levél elkészítése sem okozhat gondot.

 sam_3911.JPG

 Ha pedig február és itt a farsang ismét vegyük elő bátran a drótot és harisnyát ... (folyt. köv.)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyongyszem-napkozi.blog.hu/api/trackback/id/tr837164891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása