1. Szalvétából rózsakészítés vízzel

Lakás dekoráció

2013-04-24 10.23.02.jpg2009 08 8.jpg

Hozzávalók: 1db. szalvétapapír (egy rózsához), 1 db. saslik pálca (hurkapálca, fogpiszkáló, vagy gyufa), víz.

Fontos: Bár a rózsa elvileg bármilyen papírból elkészíthető (papírtörlő, WC papír, papír zsebkendő, stb. érdemes szalvétát választani olyat, amelyik sem lyukakkal, sem pedig dombornyomással nincs fellazítva, mert egyrészt a sima szalvéta több rétegű, így vastagabb, erősebb lesz a száradt rózsánk, másrészt nem szakad olyan könnyen munka közben. Így az eredmény gyors, tartós és pödrés mentén is szép lesz a papír nem „tollasodik” ki. Fontos, hogy a virágkészítésnél vegyük figyelembe a hőmérsékletet. Nyáron és fűtési szezonba a virágok gyorsan, jól száradnak. Egy tavaszi esős napon például lassan. Ilyenkor előfordulhat, hogy a fa pálca elszínezi a fedő szalvétát!

A szárhoz csak fát használjunk, mert a „ráépített” vizes szirmokból a még benne lévő víz egy részét magába szívja, így nem csúszik le a virág feje száradás után sem, hanem tartósan, rögzül a fa pálcára! 

Elkészítés módja: A szalvétákat kis eltolással félbe nyitva egymásra helyezzük. Öntsünk rá vizet.

133794450271_6cae4cb319a4df1d4586aed1751384de.JPG

Tenyerünkkel óvatosan oszlassuk el a folyadékot, hogy a teljes felület egyenletesen átázzon, majd ellentétes irányba ismét eltolással helyezzünk rá egy következő sort, hogy a felesleges vizet felszívja. A szalvétát a hajtásnál könnyedén fel tudjuk venni. Nyolc részre vágjuk, vagy szakítjuk. A kis négyzetek szélét csepp formájúra bepödörjük úgy, hogy körbe haladunk a széleken és három sarkát is ívesen haladva pödörjük. (Erre azért van szükség, hogy a szalvéta rétegei száradás után ne váljanak szét, másrészt mert a rózsa szirmai egyébként is ilyenek.)

133794449543_75793a288da245f72a441bde40de2a1a.JPG

Pödrés: három ujjunk közé vesszük a szalvétát hüvelykujjunk tart a mutató és középső ujjunkkal pedig a papírt elölről hátra, mint feltekeri. Mindezt csak annyira, hogy a szél ne látszódjon ki. Ha a nyolc szirom pödrésével elkészültünk kezdődhet a fa pálcára a virág felépítése szirmonként. Először a pálca végét befedjük egy kicsi vizes szalvétával. Ez lesz a rózsa közepe. Majd a tenyerünkbe teszünk egy előre elkészített szirmot, íves felével felfele, a hegyes rész alul helyezkedik el. A pödrés mindig kifelé van ezért azzal a felével fekszik a kezünkbe! A pálcát párhuzamosan a szirom széléhez illesztjük, és tölcsér formában rátekerjük a papírszirmot. A következő szirmot ellentétesen építjük fel a pálcára. Minden szirom után erős fogással egy irányba ujjainkkal körbe forgatjuk és ezzel a felesleges vizet, kicsavarjuk a papírból.

133794450745_3f9613bf4104b27448d2e94e0f063f44.JPG

A fa pálca a maradék vizet beszívja így tartósan csupán víz (mint „ragasztó anyag”) használatával rögzítjük a szirmokat a szárra. Amikor mind a nyolc szirom ellentétesen felhelyezésre került a már előkészített hosszú zöld csíkokkal spirálba betekerjük, rögzítjük a virág fejét és „betakarjuk” a fa pálcát ezzel valósághű zöld színt adva a rózsánk szárának. Mindezt száraz papírcsíkokkal készítsük, mert csavartan felhelyezve a vizes papír elszakadna és nem is, lenne egyenletesen sima a szár felülete. Amikor a szárat teljes hosszában betekertük vízbe, mártjuk a végét. A szalvéta megszívja magát vízzel. A rózsát fejével lefelé fordítjuk, a szárat tenyerünk közé fogjuk majd egy irányba tenyereink között, megsodorjuk. Így a vizet végig vezetjük a korábban száraz száron, és ezzel rögzítjük a zöld papírt is a fa pálcához. Előnyös függesztve szárítani, de vázában is megoldható minden gond nélkül, hiszen száradás után is formázható még egy kicsit, ha szükséges. A megszáradt virágok stabil, erős alkotások! 

Az elszakadt szalvétákat soha ne dobjuk ki, hiszen azok kiválóan alkalmasak a pálca végének a befedésére, kisebb szirmok készítésére! De, ha a munka végén is marad ki vizes papírunk érdemes azt egy süteményes formába, pl. szívbe, vagy bon-bonos műanyag tartójába beletenni. Nem összegyűrve, hanem rétegenként egymásra helyezve, majd alaposan ujjainkkal préseljük össze. Száradás után, ha mágnest ragasztunk hátuljára szívecskés hűtő mágnesünk lesz, ami már a szalvéta saját színében is mutatós, de akár festhető is akrillal. Azért akrilt használunk, mert bár víz a hígítója még is száradás után stabil felületet kapunk, ami akár lemosható is.

SAM_3372.JPG

Így nincs anyagpocséklás, a felhasználás teljes körű és hasznos! (Ha a bon-bon műanyag tartójába tesszük akkor félgömböket kapunk száradás után. Ha kettőt összeragasztunk a maradékból már előre elkészült pl. egy következő alkotás az ujjbábunk fejecskéje.) + egy – két ötlet a maradék felhasználásra. A színes szalvéta adja magát, hogy egyéb alkotások jöjjenek létre belőle, így igen szép képek készülhetnek kartonra, sörpapírra,

IMG_3313.JPG

IMG_3508.JPG

IMG_3333.JPG

 de, ha szalvétából készült legyezőnket szeretnénk dekorálni sem az egész szalvétát vágjuk fel, hanem az apró darabokat hasznosítjuk.

IMG_3499.JPG

Anyagköltsége minimális, otthon is könnyedén, elkészíthető és nincs vele különösebb piszok! Nem kell hozzá felnőtt felügyelete a gyerekek önállóan is el tudják készíteni! A virág egyébként is minden alkalomra kiváló ajándék, de később még igen sok alkotás dekorálására is alkalmas! Akár 4 éves gyerek is alkalmas a feladatra! Felhasználás: Dekoráció vázába, (illatosítóval befújva a lakás tartós illatosításáról is gondoskodik)

Amikor pedig már igen ügyesen készülnek a rózsák nagyot is alkothatunk belőlük. Készülhet ballagókat búcsúztató tábla, ifjú párt köszöntő egy esküvőn, vagy céglogó is a határ a csillagos ég...

2015-08-26_19_32_15.jpg