9. Cérna, fonáltojás

Húsvét Lidi Thot BaYTI

SAM_1316_1.JPG

Mindazok, akik már a fenti alkotásokat kipróbáltál érezhették, hogy minden feladat egy kicsit nehezebb volt az előzőnél miközben ugyan azokkal az anyagokkal csak más formára dolgoztunk. Most tovább fokozzuk az eddig megismerteket! Különleges (húsvéti) dekoráció készíthető cérnából, ha azt lufira dolgozzuk fel. (De a technika kipróbálása után kosarat, vagy akár lámpabúra is készülhet ezzel a módszerrel. )

Hozzávalók: Lufi, cérna, vagy fonál, tapétaragasztó.

Fontos: Amikor a lufit vásároljuk, figyeljünk oda, hogy a vastagabbat válasszuk, mert előfordulhat, hogy a vékony összezsugorodik száradása közben! Annál pedig nincs nagyobb bosszúság, mint amikor a kész munka tönkre megy és csak minőségi romlás árán javítható, ha egyáltalán javítható. Ha még is így jártunk úgy tehetünk próbát a megmentésre, hogy a leeresztett kivett lufi helyére megpróbálunk egy újat fújni úgy, hogy lehető legpontosabban a másik helyére kerüljön. Ha egy kicsit is félre sikerül lesznek cérnák, amelyek nem fognak kifeszülni. Nem lesz könnyű feladat, hiszen a még nedves, ragasztós cérnák azonnal hozzá ragadnak a lufi oldalához.

Elkészítés módja: A kívánt méretre felfújt lufi száját nagyon alapos odafigyeléssel kössük be! A kötéshez használt fonalat ne vágjuk le, mert segítségünkre lehet a behálózásnál (főleg, ha jó nagyra fújtuk a lufinkat és ujjaink nem tudják stabilan átfogni), illetve a munka végén száradásra azzal tudjuk majd felfüggeszteni.

A száját bekötő fonálhoz kössük hozzá a cérnát. Majd első körként keressük meg a legtávolabbi pontot, ahol a cérna biztonsággal megfeszül és érjünk vissza a kezdő ponthoz. A következő kört kis eltolással ugyan így vigyük fel a lufira. Mindezt folytassuk addig, amíg körbe nem érünk. Kezdők többnyire „rendetlenséget! Visznek fel a lufira. Ebből is lesz tojás, csak akkor, ha egyik oldalon több a cérna, míg a másikon kevesebb nyilván egészen más lesz a látvány, mint, ha „rend szerint” dolgozunk. Ha ilyen alkotást szeretnénk érdemes úgy dolgozni, mint, ha gombolyagot gombolyítanánk. Így a tojás oldalán lesz egy csillagszerű minta. Ha ezzel elkészültünk fordítsuk meg és a másik oldalra is egy éppen olyan mintát hozunk létre, mert akkor a szembe lévő „oldalak” egyforma mintát képeznek.  Dolgozhatunk cérnával. Ahhoz, hogy a cérnából készült tojás stabil legyen, igen sokszor át kell köröznünk a lufi körül, hogy egy olyan vastagságot érjünk el, amely stabil maradhat. A cérnából készült finom, látványos munka. De készíthetjük fonallal is. A nagyobb vastagsága miatt elég kevesebbszer körbe futtatni, mert akkor is lesz tartása a ragasztóval történő átitatás után, főleg, ha olyan fonalat választunk, ami be is szívja azt. Amikor ilyen óriástojásokat készítünk érdemes egy kicsit erősebb ragasztót keverni, hiszen míg a korábban megismert tojásunknál, szívünknél bent maradt a drót, mint tartóelem most a lufit ki fogjuk venni száradás után. Amikor elkészültünk a lufi „behálózásával” (széles ecsettel) erősebbre kevert tapétaragasztóval kenjük be. Függesztve szárítsuk! 

1981854_683003841766492_1061980289_n.jpg

Ez azért fontos, mert egyrészt gyorsabb a száradás, másrészt nem veszíti el a formáját sem. A száradás a fonál vastagságától és felvitt ragasztó mennyiségétől és természetesen a hőmérséklettől függ. Lehet akár két-három nap is. Akkor tökéletes a száradás belül is, ha a lufi maga egyedül pattogó hanggal leválik a cérnáról. Ha ez teljes méretében megtörtént a lufit kiszúrjuk egy tűvel és kivesszük. Helyére szalagot kötünk és függesztjük.

1396536440482.jpg

10152025_683003011766575_1185016977_n.jpg

10150657_683002818433261_815684778_n.jpg

A cérnatojást ízlésesen lehet díszíteni kívülről, míg a fonalból készültet, akár mint fészekként használva belülről is lehetséges, mivel a ritkázott cérnafelhordás miatt virág, levél, vagy akár a pelyhes kiscsirke is befér a réseken. 

1965002_683003095099900_71935325_n_1.jpg

A díszítés rögzítéséhez érdemes technokolt használni, mert átlátszó és gyorsan szárad, így nem lazítja fel a tapétaragasztós cérnánkat

1185786_683003575099852_465230694_n.jpg

A lufira készíthetünk tojást, gyümölcsöt, kosarat szalvétából is a már jól ismert technikával. Ha tojást készítünk a keményre fújt lufit több rétegbe befedjük szalvétával. Minden réteg között tapétaragasztóval kenjük be. Ebben az esetben nem függesztve szárítjuk, mert nagy súlya miatt leszakadhat, leereszthet! Ha kosarat akarunk készíteni értelemszerűen a lufit csak pocakközépig, fedjük szalvétával. Ebben az esetben már ilyenkor a fület is fel tudjuk dolgozni rá. Tökéletes száradás után a lufi leválik a szalvétáról és nem marad más dolgunk, mint a dekorálás, ami lehetséges például a papírrózsákkal is. Ezt a technikát akár ünnepekre is elő vehetjük. A hallowen bár nekem nem a szívem csücske, de már nálunk is ünnep és feladja a leckét a felnőtteknek, hiszen a tökfaragás a kicsiknek még veszélyes lehet. De miért maradnának ki a készülődésből, ha kisebb – nagyobbra fújt lufikkal ők is készíthetnek tököket. A lufik kivétele után elemes (!) karácsonyfa izzósort rögzíthetünk bele és kész is a világító tökök illúziója! (Figyelem! Szabadtérbe kihelyezve levonulhat, formáját veszítheti!)