71. Kalocsai fekete alapon kézzel festve

Lidi Thot BaYTI Textil festett népi motívumok

Népi motívumaink felhasználása nem  csak gyökereink ápolása, hanem kornak megfelelővé átalakítva tovább élésére, megújulására is lehetőséget ad! A hímzéshez már egyre kevesebben értenek és valljuk be az igényes szép munkához szükséges idő sem áll már rendelkezésünkre. A hímzőfonal ára is égig  szökött időközben. Többen éppen ezzel magyarázzák, hogy egyre kevésbé van jelen öltözetünkön ez a csoda. Pedig erre is, mint mindenre van megoldás! 

sam_4276.JPG

Egy kedvenc kiválasztása után jöhet az alkotás. Alig néhány óra alatt egy ilyen méretű ruha is elkészíthető. Persze először érdemes fehér szírűre próbálkozni,  De menjünk sorba!

Én szívesen festek ruhát vasalódeszkán, mert, ha annak felületét lefóliázom pl. egy nagyméretű kukás zsákkal, majd ráhúzom a festendő ruhát nincs az a rizikó. hogy a hátulja összekenődjön. Szóval akkor végy egy vasalódeszkát, fóliázd le, húzd rá a festendő fehér ruhát, majd jöhet az előrajzolás. Kezdőknek ez mindenképpen javasolt, hiszen így kisebb az esélye annak, hogy elrontsák. Az előrajzolás textilfilccel ésszerű, éppen olyan színűvel,  amilyenre az adott virágot festeni kell. (A filccel is ki lehetne tölteni a szirmokat, de nem gazdaságos, mivel egy ilyen filc ára 1000-1500 Ft. között van.)

mdtex.jpg

Ezért csak előrajzolunk, majd a tégelyes textilfestékkel, megfelelő méretű puha szőrű ecsettel kifestjük azt.

pc5108.jpg

A kalocsai festése textilfestékkel sem olcsó, de még mindig gazdaságosabb, mint a varrás. És, ha azt is mérlegeljük, hogy ezt gyorsabban és nagyobb sikerrel elkészíthetjük, kár lenne kihagyni! 

Ha a fehéren már ügyesen tudtunk dolgozni jöhet a következő lépcső. 

Feketén csak akkor marad meg a szín, ha alá alapozunk. Ezért az előrajzolt mintát először töltsük ki  fehér festékkel. Ha megszáradt rátehetjük a színt is.  Számoljunk azzal, hogy így a festék és a munkaidő is értelemszerűen megduplázódik! De a végeredmény kárpótol bennünket! A magam részéről  a fekete alapra készült kalocsai sokkal inkább a kedvencem bár tény a fehér a megszokottabb! Lehet választani ízlés szerint!

1_8.JPG

Textilfestés pólóra, táskára, stb.:

 http://gyongyszem-napkozi.blog.hu/admin/post/edit/7116643