80. MIKULÁSCSOMAG ÚJ KOSZTÜMBEN

Nem csak a Mikulás figyelmébe!

sam_5199.JPG

Az ünnepi készülődés gyakori kérdése, hogyan őrizzünk hagyományt úgy, hogy még is legyen benne valami új, különleges? Íme, egy ötlet, amikor nem a megszokott műanyag fóliába kerül az édesség, az ünnep után pedig nem a kukába köt ki a "csomagolás".

Hozzávalók: 

- erős falú lufi,

- szalvéta,

- tapétaragasztó,

- erős fonál vagy madzag,

- újságpapír, füzetlap, esetleg papír kéztörlő.

sam_5175.JPG

Az elkészítés módját egy korábbi bejegyzésben már leírtam.

http://gyongyszem-napkozi.blog.hu/2015/02/21/10_lufira_kosar_tok_gyumolcs_es_barmi_egyeb

Tehát a felfújt lufira tapétaragasztót kenünk lapos ecsettel, majd mintával a lufi felé jöhetnek a mintás szalvéták. Most csupán ennyiben térünk el  a fentiektől, hogy ügyelnünk kell arra is, hogy a belseje is szép legen hiszen, ha kivágjuk a lyukat  bele látunk a belsejébe. A felhelyezett első sor után jöhet az "erősítés". Ez történhet 10 x 10 cm méretűre vágott újságpapírral, vagy kéztörlő papírral stb. Így nem használunk el a drága mintás szalvétából túl sokat feleslegesen még is erős lesz a fal. 

sam_5181.JPG

Különleges darab készülhet, ha lapokra ráírjuk az év folyamán történt jó és rossz dolgokat, majd a lufi felé fordítva ezt visszük fel elsőnek. Amikor elfogy belőle az édesség és bele néz, a megajándékozott olvashatja az üzeneteket. 

sam_5180.JPG

Száradás után a lufit kivesszük, formás lyukat vágunk rajta (legkönnyebben íves végű manikűrollóval) akkorát, amekkorát gondolunk. Ha azt szeretnénk, hogy a cukorkák egyesével lehessenek elérhetők apróbbat, ha ez nem cél. akkor akár nagyobbat. Majd a szélét dekoráljuk. technokol ragasztóval körberagasztjuk vastagon, majd gyöngyöket, szalagot ragasztunk a nyíláshoz. Ez nem csak esztétikailag lehet érdekes, hanem azért is, mert megerősíti a nagy valószínűséggel igénybe vett nyílást. 

sam_5185.JPG

A nyílást megerősíthetjük sarkára hajtott, megcsavart, majd tapéta ragasztóba mártott szalvétával is.

sam_5186.JPG

Függeszthetjük szalaggal, ha viszont asztalon csinosan állót tervezünk, tegyünk az aljára is sarkára összesodort és tapétaragasztóbba mártott szalvétát úgy, hogy egy kistányér aljárra szép körbe forgatva szabályos ívűre igazítjuk, majd erre ráültetjük a még nedves lufinkat.

sam_5195.JPG

Gyönyörű szalvéták kínálkoznak ehhez az ötlethez. Lehet klasszikus Mikulásos kicsiknek, 

sam_5183.JPG

karácsonyi hangulatot idéző nagyoknak,

sam_5192.JPG

fenyődíszes bárkinek.

sam_5193.JPG

És, ha már anyagot, időt rászenteltünk  erre az  alkotásra érdemes egy kosarat is készíteni, mert az ünnepek alatt jó hasznát vehetjük. Lehet a fa alatt szaloncukor tartó, de az apróbb ajándékok is bele kerülhet növelve ezzel a látványt.

sam_5190.JPG

A kosár csupaszon is szép, de ez is könnyedén dekorálható egyéni elképzelés szerint.

sam_5188.JPG

Kisebb méretbe az egész fa feldíszítése is történhet ezzel a technikával készült gömbökkel, kosárkákkal.

sam_5197.JPG

Különlegességük abba rejlik, hogy ezek a díszek az ünnepek után használati tárgyként funkcionálhatnak a mindennapokban is.