67. GYEREK KÉSZÍTETT HÁROM AZ EGYBEN JÁTÉK

11_2.JPG   10_3.JPG

A társasjáték mindig jó szórakozás a gyerekek számára, bár tény, hogy igen drágán lehet megvásárolni és a gyártók tartósság szempontjából többnyire nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a gyerekek könnyen elszakíthatják a tartódobozt, és a papírból készült játékmező is igen hamar megkopik a kis kezekben. Ezért most mutatok egy otthon elkészíthető lehetőséget, mert létezik tartós társasjáték, akár három az egyben, ami biztosan kiállja az idő próbáját.

1_7.JPG

A százforintos boltokkal való kiváló kapcsolatomnak köszönhetően a kiürült édességes műanyag dobozokat összegyűjtik, nekem nem dobják a kukába. Így a készülő társasjátéktartó doboza már adott. A lakásfelújításból kimaradt padlólap is előkerült, ami tartós játékmezőt kínál. Ebből hármat vágtam. (Értelemszerűen a méretük háromféle, mivel a műanyag doboz oldala kissé srég.)

2_4.JPG

A leeső részekből kis csíkokat vágtam, hogy a háromemeletes társasjáték lapjainak tartói legyenek. A doboz falához kétoldali öntapadós ragasztóval rögzítettem őket. 

3_4.JPG

Fagyöngyökbe pálcát dugtam, amit rövidre csíptem csípőfogóval. Ezek lesznek színekre festés után a bábok az egyik játékhoz. 

4_3.JPG

Egyik lapot össze - vissza kifúrtam.

5_4.JPG

Majd jöhetett a festés. Balázs a harmadik emeletre kedvenc állatát a dínót festette. A második emeletre malom került, a kifúrt első emeletre pedig virágok. 

6_3.JPG

De, hogy a tartó doboz is jobban mutasson, mint egy csupasz műanyag doboz a korábbról kimaradt öntapadós tapétával új ruhába öltözött. Igen hasznos feladat ez a kis kezeknek, mivel meg  kell tanulni a tapétát széthúzni a hátuljától, és nem árt a felragasztásnál pontosan dolgozni, a levegőt alóla kijuttatni. Az sem véletlen, hogy ilyen sok darabból kell dolgozniuk! Így lehetőségük van tervezni, mintát kirakni, koncepciót követni, mint pl. az egymás mellé soha ne kerüljön ugyan olyan árnyalatú zöld. stb.

7_3.JPG

Mire a doboz dekorálása megtörténik oldalt, felül egészen biztos, hogy a festés is megszáradt. Jöhet is a próba játék!

8_3.JPG

Az első emeleti játék ügyességi és fejlesztő. A gyerekeknek a dobozt kezükbe kell venni és az üveggolyót  egyik sarkából a másikba el kell juttatni úgy, hogy a számozott - lyukakba sorba menjen bele. Egy ilyen méretű játék kiváló fejlesztő, mivel a kicsi gyerekek merev csuklóval írnak, rajzolnak. Itt és ebben a méretben viszont a csuklók mozgása intenzív és szinkronban van. Mind a két kéz, és csukló együtt dolgozik.

9_5.JPG

Ez az emelet egy másik játékot is rejt. A kis bábok beállnak az első lyukba. Dobókockával lehet dobni és annyit lépni, amennyi pöttyöt látunk rajta. Ekkora játékmezőn könnyedén végig lehet érni, viszont az utolsó lyukba csak akkor lehet belépni, ha éppen annyit dobunk, hogy oda tudunk lépni. Ha többet dobunk, értelemszerűen visszafelé kell leszámolni és lépni. Ergo itt megeshet, hogy az, aki egyet, kettőt dob folyamatosan hamarabb beér. (Sok lúd disznót győz, vagy sok kicsi sokra megy játék, ha úgy tetszik, ami ismét egy gyermeknevelő, hiszen nem mindig az visz a célhoz, ha azonnal sok lesz a miénk!) És bár még csak az első emeletig jutottunk már két játéka is van a gyereknek. Így játszhat valakivel, de remekül szórakozhat akkor is, ha egyedül van.

10_3.JPG

A második emelet a malom. Ez a végtelen egyszerűen elkészíthető játék már öt éveseknek is remek logikai játék lehet. Mindössze kétszer kilenc gombra van szükségünk hozzá. (De, ha ezeket is kifúrjuk a másik játék bábjait is használhatjuk.)

11_2.JPG

A harmadik emelet, zárja a dobozt. A gyerek által készített kép lehet alapja egy puzzle-nek. Lefotózva, kinyomtatva, összevágva. A minta itt van segítségnek így könnyen ki tudja rakni majd akár milyen apróra vágjuk a papír mását.

12_1.JPG

És mert rend a lelke mindennek a doboz teteje felkerül és mehet a helyére! Hogy ezt is már időbe megtanítsuk nekik!