23. Tavaszváró fűfejek

Lidi Thot BaYTI

p160413_18_13_06_.jpg

Hozzávalók: Harisnya, alom, (fűrészpor) fűmag, fonál, gyöngy, vagy gomb.

Bár az idei tél inkább tavasz volt, mint zord hideg még is megdobogtatja a gyerekek szívét egy kis zöld "fűfej" az ablakba, főleg, ha annak hajnövekedése tőlük függ. Elkészítése könnyű, még is látványos.

A harisnyát vágjuk le akkorára, amekkora fejet szeretnénk elkészíteni. Tegyünk bele almot. Permetezzük be (enyhén) vízzel. Tapogassuk körbe, hogy a felső réteg összetapadjon. Óvatosan emeljük meg a harisnyát az egyik  oldalt és fejtetőre, majd tarkóra szórjunk egyenletesen fűmagot. Húzzuk rá a fejre a harisnyát, majd kössük el  az alját fonállal. a kiálló csonkot óvatosan, hogy a harisnya ki ne szakadjon, ujjunkkal dugjuk be a fejbe, hogy az alján ne legyen csomó, szépen megálljon egy tányéron.

p160413_18_14.jpg

Ha ez megtörtént jöhet az arc megformálása. Lehet kislány, kisfiú, de akár egy maci is visszanézhet ránk. Könnyű vele dolgozni. Valójában, ha csak a szemgödör van benyomva, már akkor is arcformát láthatunk. A szemeket varrhatjuk gyöngyből, gombból, de ragaszthatjuk technokollal is. A száj is varrható, de a gyerekek általában letudják egy festett piros vonallal. (Vigyázat! Ha még nedves a harisnya a filc megfolyhat, ezért, ha a festést választjuk, akkor azt vizes állapotban akrillal tegyük! )

p160413_18_13.jpg

A fejeket kistányérra tesszük ablakba helyezzük, és vizet öntünk alá. Mindaddig, amíg az egész fej fel nem ázik figyeljünk arra, hogy mindig  legyen alatta víz. Ha ez megtörtént már elég kétnaponta vizet tenni alá. A fű igen hamar megindul és ezzel "kinő" a fejeknek a fűhaja. Ha a locsolás nincs elhanyagolva hosszú ideig örömünket lelhetjük benne.

(Ha még túl kicsi a gyerek próbálkozhatunk sünivel, vagy krokodillal.)