32. Farsangi kellékek.

Álarc, szemüveg, kalap készítése. Lidi Thot BaYTI

25_2.jpg

A farsangi előkészületek elengedhetetlen részét képezik a kiegészítők, melyek egyik eleme a szemüveg, ami mindenképpen a jelmezhez illeszkedő formában, színben a leghatásosabb. Lehet egyszerű, de túldíszített is,, hiszen ez a bál mindent elbír, megenged, így több forma, szín és technika közül választhatunk. A legismertebb és legegyszerűbb, ha a  kartonból kivágott szemüveget (virág) lyukasztóval kiszúrt virággal díszítjük. Ha több réteget eltolással rakunk egymásra térhatás érhető el, amit még azzal is fokozhatunk, hogy egymás fölött más és más színű papír kerül. Lehet két, de akár három sor is egymáson. Ha egy kis csillogást is szeretnénk, bele vinni könnyedén megtehetjük, ha a technokol ragasztó "csőrével" tubusát nagyon finoman, (tényleg csak alig- alig) nyomva mintát rajzolunk, majd a ragasztót megszórjuk csillámporral.

28_1.jpg

A két technika ötvözése is megengedett, hiszen farsangkor nincs túldíszített giccses, akkor farsang van!

20_2.jpg

Természetesen ilyenkor is elő vehetjük a kézügyesség fejlesztését, így, ha fotókartonra dolgozunk ismétlődő  mintákat fehér zselés tollal felrajzolva csipke mintát imitálhatunk a szemüvegre.

19.jpg

A fotókarton nem csak azért jó a farsangi szemüveghez, mert színe miatt a leginkább hasonlít  az eredetihez, hanem azért is, mert erős papír és vízálló is így remekül bírja a gyermeki kéz megpróbáltatásait nem csak a készítés a használat során is.

33_1.jpgFontos lehet az "okos" felhasználás, amit legjobban  úgy érhetünk el, hogy a virágok kiszúrását nem vaktában tesszük, hanem vékony csíkokat vágunk és  azokból lyukasztjuk a mintákat, hiszen akkor a megmaradt viráglyukas csíkból lehet egy szép korona! Ezzel pedig  a teljes anyagmennyiséget hasznosítottuk!

34.jpg

Vannak persze olyan helyzetek, amelyeknél kevés lenne egy szemüveg, a jelmez megkövetelik, hogy az arc is tükrözze  a kiválasztott figurát. Ilyenkor érdemesebb az arcfestéshez nyúlni. Nem kell megijedni tőle, házilag  is elkészíthető nem kíván különösebben  nagy tudást. A lényege csupán annyi, hogy először mindig készítsünk egy színhű alapszínt, utána már csak néhány vonal a megfelelő helyre és kész a kutya, cica, vagy bármi más.

http://gyongyszem-napkozi.blog.hu/2015/01/27/arcfestes_otthon

6_5.jpg

5.JPG

1_5.jpg

4_6.jpg

Előfordulhat, hogy kalapra, sisakra van szükségünk. Akkor sem ijedünk meg, hiszen egy korábbi begyezésnél már megtanultuk, hogy bármilyen fejdísz elkészíthető szalvétapapírból tapétaragasztóval.

http://gyongyszem-napkozi.blog.hu/2014/12/01/5_cilinder_alarc_keszitese_szalvetabol