42. Dekoráció nyomtatópapírból, zsírpapírból, selyempapírból.

Nagy alkotás, kiváló közös munka esküvőre, ballagásra, rendezvényre.

2015-01-28_16_58_28.jpg

Amikor nagy rendezvényre, esküvőre, ballagásra, bálra készülünk, költségessége miatt mindig feladja a leckét a dekoráció. Mindenki szeretne különlegeset, látványosat, egyedit. Ha nem akarunk érte túl sokat fizetni érdemes magunknak elkészíteni azt. Nem kell hozzá különösebb tudás, mint inkább idő, hiszen egy ilyen látvány elkészítése nagy méretben meghaladja a harminc órát még a rutinos kéznek is. A munka elkezdése előtt készítsünk próba munkát kicsibe, hogy kipróbáljuk a papír viselkedését a kivágott formánk pödrésekor, az elhelyezést, a ragasztást.

sam_4028.JPG

A nyomtatópapírral kellemesen lehet dolgozni. Felülete fényes, fotózáskor a fény szépen játszik rajta. Vastagsága   kedvező a pödrés után formatartó. Mérete miatt gazdaságosan felhasználható. Ha elkészült a mintadarab, akkor jöhet a nagy alkotás.

Hozzávalók: nyomtatópapír, technokol, (vagy tapétaragasztó), olló és karton, (vagy műszaki rajzlap).

2015-01-06_21_48_24.jpg

A nyomtatópapírt sarkánál hajtsuk meg, hogy egyenlő oldalai legyenek. A lelógó részt vágjuk le. Így már könnyedén tudunk formás szirmokat vágni előrajzolás nélkül is. (Össze foghatunk több lapot, hogy gyorsabb legyen a vágás.) Vághatunk kerek végű szirmokat, és hegyeseket is. Készítsünk elő annyit, amennyi a felület befedéséhez szükséges szorozva néggyel. A mintán hat állított műszaki rajzlap alkotja a képet. Egy lapra 18 ívesre vágott szirmú virág került. 4+3+4+3+4 azaz 18 virág. Mivel minden virág négy sorból áll az 72. A felhelyezés után pedig még a rések kitöltését a tavirózsákkal fedjük, melyek szintén négy sorosak csak annyiban különböznek az előzőtől, hogy itt nem csak a sziromvéget pödörjük, hanem a szirom mind a két oldalát befelé. Tehát egy ekkora fal befedésére szükségünk van legalább ötszáz lapra csak a virágokhoz! A leeső részek kiválóak formára vágva leveleknek, de, ha tökéletes fedést és munkát szeretnénk, még vágjunk ki egész lapból is jó párat, hiszen  a pödrés miatt a leeső vékonyka darabok inkább szépek kiemelkedésük miatt, de a maradék lyukak fedését az egész lapból vágottak adják meg szélességük miatt.

2015-01-28_16_58_37.jpg

Pödrés: A legegyszerűbb, ha a kivágott szirmot saslikpálcára pödörjük. A pödrés legalább annyira történjen meg, hogy önmagát betakarja, mert kissé vissza fog rugózni, ha ragasztjuk fel.

Ragasztás: A felragasztásnál tehetjük pödréssel lefelé az egymáson lévő rétegeket, vagy pödréssel felfele, de mind a két esetben a következő sor szirma az előző szirmok közé essen. 

Ragasztó: A technokollal való ragasztás költségesebb, de gyorsabban szárad ezért nem kell túl sokáig rátartani kezünkkel a rétegeket. A tapétaragasztóval történő felragasztás jóval olcsóbb, de ott vagy nehezék, vagy rátartás szükséges, amíg a papír össze nem ragad. Mivel (technokollal számolva) egy ilyen látvány elkészítés hétezer forint körüli anyagköltségből kijön mindenképpen érdemes iskoláknak ballagásra, fiatalok esküvőre készülve maguknak elkészíteni a díszítést!

2015-01-28_17_01_38.jpg

A fenti dekoráció gyönyörű kiegészítője lehet ez az óriási rózsa, ami íves zsírpapírból készült. Mérete 50 x 80 cm. Nyolc darab van összeragasztva a rövidebb végénél, majd az egyik széle hullámosra lett vágva. Az egyenes végét fogva azonos hajtásokkal markunkba szedegetjük miközben körbe, körbe forgatva haladunk. Nagyon fontos az egyenletesség és az, hogy nyolcnál többet ne ragasszunk össze,  hiszen ez az a mennyiség, ami még éppen elfér a markunkban. Amikor ezzel elkészültünk a csonkot megkötjük, a szirmokat pedig a már jól ismert módon bepödörjük. Amennyiben úgy döntünk, hogy nem fáradunk a pödréssel számoljunk azzal, hogy a zsírpapír könnyen élre törik és "használt" látványt mutat. Ha viszont bepödörjük  tartása lesz és minden további törés csak még inkább hasonlatossá teszi a virághoz.

2015-01-28_17_01_52.jpg

Próbálkozhatunk más anyagokból is. Ilyen például a selyempapír. Ez azonban nem a legszebb látványt fogja adni miközben ugyan annyi vele a munka, mint a zsírpapírból készültnek. Egyrészt nem elég elegáns, másrészt nagyon nehéz vele dolgozni. Túl puha, esik, bukik, a végső kiigazításnál könnyen szakad, a pödrés pedig kirugózik. Készíthető belőle pödrés nélkül is virág, ha egész egyszerűen csak széléből háromszögeket vágunk ki, de ezek az őszirózsák, más néven "temetővirágok" sem esküvőn, sem ballagáson nem a legstílusosabbak ezen túl pedig csak függesztve mutatnak mivel a szirmok ide, oda buknak, ha megfordítjuk.

2015-01-28_17_00_12.jpg