64. AZ ELSŐ SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ KENYÉR FELEJTHETETLEN ÍZE

Lidi Thot BaYTI A gyurmázás fejleszt, a kenyérkészítés sokkal több!

0_1.JPG

Egyszerű még is nagyszerű egy esős délután engedni a gyereknek, hogy kisajátítsa a konyhát. Fejleszthetjük ezzel kezei, ujjai ügyességét, megismeri több alapanyag illatát, állagát, ízét és tanulja a kenyér készítésének egyszerű módját. Biztosíthatok mindenkit remekül fog szórakozni számunkra pedig felejthetetlen érzés látni azokat a büszke szemeket, amikor asztalra pakolják a vacsorát, amire minket is megvendégelnek.

A kenyérkészítés már önmagában is "meleg" érzéssel tölthet el mindenkit, de, ha a hűvös napon még a sütő melege is rásegít, a hangulat még bensőségesebb lehet. Egyszerűségében nagyszerű, így nem is igényel nagy segítséget. Ezt valóban csak kevés asszisztenciával egészen kicsi gyerekek is el tudják készíteni.

Hozzávalók:

(Egy Süngül Aga turbán, hogy a haj ne kerüljön az ételbe.)

- 1 bögre liszt,

- 1 evőkanál étolaj,

- ízlés szerint só, (mi egy teáskanállal teszünk bele)

- langyos vízben elkevert 1/4 élesztő.

1_6.JPG

Egy tálba összekeverjük, majd addig gyúratjuk, amíg sima nem lesz. Mivel a gyerekek csuklómozgása kissé merev a tésztagyúrás remek lehetőség annak ellazításra.

3_3.JPG

A szépen összedolgozott tésztát pihentetjük. 

4_2.JPG

Majd elnyújtjuk akkorára, amekkora formában sütni akarjuk.

5_3.JPG

Hogy a kenyerünket felturbózzuk, tehetünk rá sonkát, zalait, olyan szalámit, ami nem enged levet. (Ha pl. füstölt kolbásszal, vagy piros arannyal kevert tejföllel fel akarjuk turbózni a tésztát elő, kell sütni fél sülésig, hogy ne ázzon  meg a  teteje.) Majd jöhet  a sajt.

6_2.JPG

Mondom, jöhet a sajt! Na jó, ha az  elején az alapanyagok tesztelése a gyerek számára nem volt elég meggyőző többször is utána járhatnak, hogy minden rendben e vele, aminek a legjobb  módja a kóstolás.

7_2.JPG

Amíg az előmelegített sütőben a vacsora készül érdemes az időt hasznosan  kitölteni mondjuk egy saját készítésű malommal.

2_3.JPG

Alig néhány játék  alatt (Kb. 30  perc ) A mondjuk úgy kenyérlángosunk elkészül. Lehet teríteni.

9_4.JPG

És íme, a büszke szemek és az első gondolat: "Ugye anyának is viszünk belőle? Hogy lássa, milyen ügyesen tudok főzni" 

8_2.JPG