7. Cérnatojás (ajtódísz húsvétra)

Lidi Thot BaYTI

Ennél az alkotásnál új alapanyagokra, más eszközökre lesz szükségünk, mint eddig. Ez is olcsó és látványos alkotásokat ígér azzal megspékelve, hogy ehhez nem kell akkora előkészület.Egész egyszerűen leülünk egy kényelmes helyre és a tojás formánkra elkezdjük felrögzíteni a cérnát... Na jó, azért itt is vannak technikai fogások, taktikák, de azt menet közben úgy is érzi majd mindenki!

Hozzávalók: Drót, gépcérna fonál. Csípőfogó.

Fontos: Azért használunk fonalat a drót körbe tekerésére, mert az sokkal vastagabb, mint a cérna, így akkor is megtartja a cérnát, ha az több rétegben is metszi. Azért cérna, mert vékony és nem tartalmaz műszálas anyagot. Így a végén, amikor tapétaragasztóval stabilizáljuk, az alkotást be tudja szívni és stabil lesz. Figyeljünk arra, hogy bár a cérna feszüljön, a formára még se szakadjon, és semmiképpen ne veszítse el a drót az alakját, mert a behálózás utáni formaigazítás a cérna lecsúszásával, lazulásával jár!

Elkészítés módja: A drótból tojás alakot formáljunk, majd spirálosan tekerjük be fonállal szorosan. Ne aggódjunk, hogy a drót helyenként kilátszik. A behálózás után az a rész is telítődik a cérnával. Hogy könnyebb legyen, tartani már a munkánk elején köthetünk rá szalagot, zsinórt, vagy a fonálból akasztót. Egyik kezünkkel fogjuk, a tojást a másikkal pedig elkezdjük a felkötött cérnától megkeresni a lehető legtávolabbi pontot, mert ott fog legkönnyebben megfeszülni, A visszatérő cérnánkat egy kicsivel a kezdő ponttól balra húzzuk át, majd vissza. Ha már érezzük, hogy hogyan stabil lehet mintába is gondolkodni és ezt nem csak a több színű cérna adta lehetőséggel hozhatjuk létre, hanem a cérna egymás metszésével is. Ha készen vagyunk, mártsuk tapéta ragasztóba. Függesszük fel, hogy a felesleges ragasztó lecsorogjon. Száradás után kemény stabil alkotásunk. Mutatós önmagában is, de tovább dekorálhatjuk pl. ráragasztott művirág szirmával, levelekkel, masnival, tollakkal esetleg kiscsirkével. 

SAM_1308_1.JPG

Igen, jól gondoljátok! Ez is csak valaminek a kezdete, ha úgy tetszik alap ismeret! Ezzel a feladattal a drót és a cérna egymáshoz való "viszonyát", rögzíthetőségét gyakoroltuk, hogy annak elsajátítása után tovább léphessünk az egyre nehezebb és látványosabb feladatok felé!