55. Fürdőszoba szőnyeg készítése rongyokból házilag.

Újrahasznosítás. Lidi Thot BaYTI

sam_5240.JPG

sam_5272.JPG

sam_5238.JPG

sam_5270.JPG

2015-04-15_10_46_07.jpg

Hogyan lesz a megkopott paplan, párnahuzatból szőnyeg? Nem kell hozzá más, csak műanyag csirkeháló, olló pár ezer hurok és már kész is!

sam_4280.JPG

sam_4239.JPG

Bár a csomó, masni kötés nem egy bonyolult dolog igen sajnálatos módon a mai gyerekek még iskolás korukban sem tudnak megbirkózni vele. Hogy mind ez köszönhető a tépőzáras cipőknek, vagy annak, hogy sem a szülők, sem az óvodák nem érzik, fontosnak ki tudja. Ami viszont tagadhatatlan, hogy a csomózás nem csak fejleszti mind a két kéz ügyességét igen sokszor szükséges ennek a tudása máshová is. Több módszer létezik arra, hogy játékosan megtanítsuk, a csomókötést én leginkább azt pártolom, ha a sok görcsnek haszna is van, azaz használati tárgy jön ki kezünk alól. Ezért ragaszkodok elméletemhez most is. Készítsünk hát fürdőszoba szőnyeget fillérekből miközben a csomókötést gyakoroljuk.Nem mellesleg "láthatóvá", érthetővé válik a szorzótábla is.

sam_4170.JPG

Végy fél méter egy szer egy centiméteres műanyag csirkehálót. (Ez kevesebb, mint 400 Ft-ba fog kerülni.) Ebből két darab fél méter szer félméteres fürdőszoba szőnyegünk lesz.

sam_4171_masolata.JPG

Hasogassunk fel (amennyiben az  anyag ezt engedi) lepedőt, ágyhuzatot, függönyt, bármit, ami már nem kell a háztartásban másfél, két centiméter széles csíkokra. (Azért hasogatjuk, és nem vágjuk, mert így egészen biztos, hogy egyenes lesz és a kiálló cérnákat már ilyenkor el tudjuk távolítani. A felhasogatott csíkokat vágjuk egyforma méretűekre. A képen látható szőnyeghez 20 cm-re lettek vágva, de ez tetszés szerint lehet rövidebb is.

sam_4173.JPG

Kezdődhet a kötözés. Minden lyukba befűzzük a másikon meg vissza és egy, majd még egy csomót kötünk rá. Mivel minden egyes szálra két csomót kötünk bizton állítható, hogy a munka végeztére a gyerek megtanulja a görcskötést. Készülhet egyszínű, cifrázhatjuk csíkosra, de bonyolultabb mintát is létre hozhatunk. A monoton munkába bele lehet csempészni kornak megfelelően egy kis matekot is.  Pl. tíz fekete  után húsz fehéret kötünk. A sor végére melyikből lesz több? Mennyivel? De az én kedvencem a szorzótábla. Hogy miért? Mert ha a gyerekektől a kötözést úgy kérjük, hogy vízszintesen kössenek ötöt, majd függőlegesen legyen kilenc összesen majd jön a kérdés, hogy  mennyi 5 x 9, jön a válasz, hogy nem tudjuk, mert mi még kicsik vagyunk. Számold meg! És már a kötözgetés sokkal több lett, mint a görcskötés tudománya! A szorzótábla is "látható", érthető lesz múltba küldve ezzel a magolást.. 

sam_4174.JPG

Amikor a görcskötés már ügyesen megy a hurkolást is gyakoroltathatjuk. Egy szálat összehajtunk, a hajtásnál átdugjuk a lyukon, majd a másikon vissza és a kezünkben lévő két szálat a hurkon átdugjuk. meghúzzuk és már kész is.

sam_4175_masolata.JPG

A kötözött szálak jobbra és balra "fekszenek, a hurkolt szál felfelé álló (főleg, ha a szálak rövidek). A kötözés módjával is lehet  mintát létrehozni nem csak a színekkel. 

sam_4238.JPG

sam_5237.JPG

Más lesz a látvány, ha pamutból, vagy mondjuk, vászonból készítjük. A pamut lefekszik, míg a vászon képes állni is. Hogy milyen anyagból, kötözzük a szőnyegünket nyilván függ attól, hogy mi van otthon, de, ha van, módunk válogatni mindenképpen kalkuláljunk a munka előtt. Ha pl. fürdőszoba szőnyeg készül  érdemes műszálas szálakkal kötözni, mint pl. jersey, függöny, harisnya, stb. Miért? Mert a fürdőszoba szőnyeget gyakrabban kell tisztítani. Ha műszálas anyagból készül könnyebben tisztítható és gyorsan szárad.

sam_4235.JPG

Amikor az ember egyet elkészít, nagy örömét leli benne, hiszen könnyedén képes volt rá miközben egy ilyen szőnyeg kisebb vagyonba kerül a boltokba. Otthoni készítéssel kevesebb  mint 400 Ft. + például lepedő, vagy paplanhuzat és néhány esti munka befektetésével ilyen különlegeset alkothat a gyerek, vagy a család közösen. Mert akár az  egész család egy- egy oldalhoz állva felmérheti, hogy ki az  első és ki lesz a tepertő. :)

sam_4284.JPG

Ez a nagyobb méretű szőnyeg 6 paplan és párnahuzatból, 45 munkaóra alatt készült el. A háló mérete: 100 x 100 cm. A kész szőnyeg mérete 120 x 120 cm a rojtok miatt. Szálmagasság 7 cm.

sam_4443_masolata.JPG

Ha megnézzük a hátulját, mint látható a hurkolás érintkezik a kővel a háló nem, sőt az csak alig látszik. (Így nem csúszik a kövön sem, nem karcol.) A körbe rojtozás pedig szintén "zárja" a műanyagot. Egyébként ez a műanyag csirkeháló puha könnyen hajtható, vagy feltekerhető. Egy 50x50 cm-es méret befér a mosógépbe így könnyedén tisztítható.

És jöhet a használatba vétele mindenkinek ízlése szerint!

2015-04-17_20_02_58.jpg