6. Cérnakép

A kéz fejlesztése finom mozgásúvá, rugalmassá Lidi Thot BaYTI

Jobb kéz, bal kéz? A következő feladatnál a „lusta” kéz három ujját is megdolgoztatjuk! Itt már nem csak a „dolgozó” kéz három ujjának fogását csuklómozgásukat „tornáztatjuk”, hanem a másik kéz is fontos szerephez jut! A kezek összmunkája egymás segítése nagyon fontos, így mind kettőnek rugalmassá kell válni, miután minden gond nélkül lehet csomót, masnit, fonást, vagy akár makramét is feladatként a gyerekeknek adni. De menjünk kisebb lépésekkel sorba.

Hozzávalók: Bútorlap, (vagy fa), szög, gépcérnák, egy fényképakasztó, kalapács.

Fontos: Lehetőleg olyan anyagot válasszunk, amibe egy gyerek is könnyedén be tudja verni a szöget. Nem túl hosszú kb. egy centis szög a feje viszont nagyobbacska legyen, hogy a cérna ne csúszhasson le róla.

2013-06-04 19.27.38.jpg

 Elkészítés módja: A fa, (bútorlap) széleit felezve vonallal megjelöljük, majd mind a négy oldalt kb. egy centis távolságra szögekkel verjük körbe. Gyerekek számára egyszerűbb, ha egy ujjnyit mondunk és akkor mérni sem kell, ami előnyös, hiszen pl. egy óvodás arra még nem képes, az egy ujjnyira viszont már minden gond nélkül teljesít. Nem kell aggódni, hogy a gyerek a kezére üt majd a kalapáccsal. Hagyjuk, hogy csinálja! Pillanatok alatt rá fog érezni arra, hogyan kell a szöget fogni és mekkorát, mennyit kell ráütni ahhoz, hogy a szög legalább félig stabilan benne legyen. Amikor körbe értek a szögeléssel kezdődhet az alkotás. A kiválasztott színű cérnát rákötjük egy szögre, majd három ujjunk között lazán tartva és vezetve egy másik szög körül átvezetjük. 

945506_516342641765947_47360521_n.jpg

Nincs kötelezettség, bármelyik lehet a választásunk bár ebbe is bele lehet vinni például egy kis matematikát akár otthon, óvodában, de még az iskolában is. Pl. A szembe lévő oldalon akaszd bele a cérnát a legszélsőbe, majd hozd vissza a kiindulási pontba utána ismét a szembeni oldal, de ott mindig a harmadikba akaszd bele. Vagy: A kiindulási ponttól a legtávolabbi szöghöz akaszd a cérnát, majd, ami eggyel közelebb, majd kettővel közelebb, hárommal van…  Az éppen aktuális tanulni valót remekül bele lehet vinni. Látvány szempontjából gyakorlatilag nincs különbség az irányított, ha úgy tetszik logikai rend alapján készült cérnaképek, vagy a gyerek önálló időnként logikai rendetlenség alapján készült képe között, hiszen látványos lehet bármelyik! A több színű cérna egymás felett és más – más irányba futása igen szép, de a látványon túl nem elhanyagolható a gyerek kezének finomodása, hiszen a gépcérna vékony, amit folyamatosan a három ujjával vezet egyik szög körül vezetve a másikig. A cérnát nem tudja túl lazán fogni, hiszen akkor nem feszül fel és „navigáció” nélkül is látja, hogy az a szép és jó, ha feszes. Túl erősen sem tudja vezetni, hiszen a gépcérna könnyen elszakad, így igen hamar ügyesen „táncoltatják az ujjaikat és a csuklójukat. 

2013-06-04 19.27.51.jpg

Érdemes nagyobb táblára dolgozni, mert akkor jobban figyelniük kell a feszességre. Amikor úgy érzi, hogy készen van, a szögeket teljesen be kell verni a táblákba. Ezzel véglegesen rögzítjük a cérnát megtartva annak feszességét. A cérnaképet keretezhetjük, vagy a széleket pl. akril festékkel festhetjük így eltüntethetjük a szögek látványát a szélekről. A képakasztó becsavarása után így is falra tehető. Három éves gyerekekkel is kipróbáltam már ezt a feladatot. Náluk a szögek beverése némi nehézségbe ütközött. Nem minden esetben tudták a vonalra ütni a szögeket és többnyire nem is voltak egyenesek, de ezt leszámítva a cérnakép elkészítése már nem okozott gondot!

A mai ötven, hatvanas férfiak többsége katonaként készített ilyen képet. Hogy akkor és ott minek köszönhette népszerűségét ez a feladat (mert nyugtató volt, mert kihívásnak tűnt, mert olcsó még is látványos ajándék készülhetett, mert egyfajta versenybe szálltak egymással, hogy kié a szebb?) nincs regisztrálva, de tény gyönyörű munkák készültek!

Meglehet, hogy akár több napon keresztül is kellemes és igen hasznos időtöltése lesz ezzel a feladattal gyereknek, felnőttnek, de érdemes kipróbálni, mert a kéznek hasznos és igen szép látvány még, ha kifejezetten türelem játék is!