8. Cérnaszív

Anyák napjára ajtódísz. Lidi Thot BaYTI

 

sam_4930.JPG

 

Hozzávalók: Drót, gépcérna fonál. Csípőfogó. (Két konzerves doboz.)

Fontos: A tapétaragasztó ne legyen túl sűrű, mert száradás után a cérna szélein főleg a metszéseknél meg fog látszani! Azért használjunk gépcérnát, mert az nem tartalmaz műszálat (mint pl. a fonalak) így a tapétaragasztót beszívja és remekül rögzül arról nem is beszélve, hogy fejleszti a kézügyességet. A drót körbe tekerésére mindig vastagabb fonalat használjunk, mint amivel behálózni szándékozunk, mert másképpen le fog csúszni. A szívformánál minden ötödik spiráltekerés után érdemes egy hurkot tenni, hogy, amikor behálózzuk, a formát ne forduljon le a drótról a tartó fonál!

Elkészítés módja: Vágjunk le egy darab drótot, majd a két végét fogóval egymásba csavarjuk így kört formálunk. Az illeszkedés mellett összehajtjuk a drótot és visszanyitjuk. Ez lesz a szív hegyes része. Tegyük le a földre. A két konzerves dobozt a hegyes csücsökkel szembe egymás mellé helyezzük, egyik kezünkkel tartsuk, a csücsköt a másikkal húzzuk be a drótot a két konzerves doboz között. Így készíthetünk formás szabályos szívet. Ahhoz, hogy a cérna megálljon a dróton először ezt is be kell vonni spirálosan fonállal. Ha körbe értünk jöhet a cérna. 

1901587_671764909557052_1867356820_n.jpg

1505300_671763446223865_1098234202_n.jpg

Itt is van lehetőség arra, hogy cérnák metszési pontjával mintát hozzunk létre, de tagadhatatlan, hogy ez a feladat már nehezebb, mint a cérnakép, vagy a tojás behálózása, de mindenki gyorsan ráérez, hogy hol van az az ellentétes pont, ahol a cérna megfeszül és stabilan megáll a szív formájú keretünkön. Ha készen vagyunk, különlegessé tehetjük a szívet azzal, hogy gyöngyöket fűzünk a cérnára és még egyszer körkörösen vezetjük a cérnát a formánkon úgy, hogy a gyöngyök elszórva legyenek a felületen, majd jöhet a fixáló tapétaragasztó, amitől az egymást metsző szálak még jobban összeragadnak, és a drótot spirálisan körbe futó fonalhoz is rögzül. Függesztve szárítsuk. Száradás után kemény stabil alkotásunk.

1901360_671750439558499_47386489_n.jpg

644157_671765862890290_608326657_n.jpg

Készíthetünk vastagabb fonálból is ilyen szívet, akkor a metszéspontokon domború felület (térhatás) is kialakítható. 

2014-04-01 20.19.26.jpg

Mindazok, számára, akiknek ez a technika elnyerte a tetszését, de nem érzik elég biztonságosnak a drótra tekert fonál tartását kezdhetik a munkát úgy, hogy a drótot ceruzára tekergetik egymás után így elkészítve egy spirált. Abból formálnak kört, tojást, szívet és arra rögzítik a fonalat. Erre alkalmas drót pl. a spirálfüzet rögzítő drótja is. Természetes az ötletek tárháza vége láthatatlan így mindenki tovább léphet kedvére. Vághatunk 30 centiméteres drótot. Az egyik végénél spray doboz köré tekerve a végére szabályos kört formálunk, majd a drót hosszabb részéhez spirálosan rögzítjük. Így elkészült egy virágszirmunk a szárral. A fenti módon készítünk összesen nyolc ilyet. A kör alakot cérnával a tojásnál megismert módon behálózzuk mind a nyolc sziromnál külön-külön. Amikor elkészültünk egymással szembe fordítunk két szirmot a szárnak meghagyott két drótot spirálosan egymáshoz rögzítjük. A következő két szirmot ellentétesen tesszük a két előző mögé és azok szárát is spirálosan feltekerjük. És így tovább, míg az összes szirom fel nem kerül. Amikor elkészültünk egy fakanál szárával a szirmok széleit formára igazítjuk a szárat pedig zöld fonállal spirálosan egymás mellé tekert a lehetőleg vastagabb cérnát befedjük, ezzel eltüntetjük a drót látványát. A cérna végét hurokkötéssel rögzítjük, majd a biztonság kedvéért ragasztóval fixáljuk. A szárításnál érdemes oda figyelni arra, hogy ezt az alkotást vagy napos, esetleg enyhén szeles időbe kint tegyük, vagy fűtési időbe a lakásban!

1912237_671750529558490_509202834_n.jpg

Különleges anyák napjára, de bátran készíthető karácsonyra is hiszen a szív oda is illő. A behálózott szívre ragasszunk karácsonyi díszeket, száradás előtt szórhatjuk műhóval... De a drót csillag, vagy akár angyalka formájúra is alakítható, így a gyakorlottabbak könnyedén el tudják készíteni azt is!, 

Ha gyerekekkel dolgozunk, gyakran előfordul, hogy cérna, fonal darabok esnek le. Soha ne dobjuk el, hiszen ezek remekül felhasználhatóak később. P. Húsvéti dísznél fészeknek, báb készítésekor hajnak, stb. Praktikus, ha szelektálva a megmaradt, leesett dolgokat felcímkézett cipős dobozokba rendezzük, így nem kell felesleges vásárlásokba bocsátkozni, ha újra alkotni kezdünk és a gyerekek további kreatív ötleteinek is teret adunk.

Lufira is készülhet cérnából szív. Ez már kissé nehezebb, de a látvány felbátorít!

sam_4930.JPG