31. Farsangi virág jelmez harisnyából

Jelmezkészítés otthon. Lidi Thot BaYTI

A farsang közeledtével minden szülő,  nagyszülő megkapja a "rendelést", hogy minek akar beöltözni a gyerek. Nem tévesztettem! Nem szeretne, hanem akar! Mivel ma a gyerek diktál, sokan azonnal elszaladnak egy jelmezkölcsönzőbe, egy üzletbe, vagy dúrkálóba és igyekeznek megvásárolni a megrendelést. Kevesen neki állnak otthon az elkészítésnek és mire a gyerek feláll a kedvenc meséje mellől már ott is van a jelmez. Lehet menni a farsangra, megmérettetni, hogy vajon melyik a legszebb, legjobb. Ez a módszer talán három éves korig elfogadható (ami valójában az első farsangot jelenti), de utána érdemes a gyereket bevonni a készítésbe. Nem csak azért, mert sok új technikát, más alapanyagot ismerhet meg, együtt lehet készülni egy "határidőre", hanem azért is, hogy átérezhesse, hogy mennyi munka, idő van abba a "megrendelésbe". Talán így számára is értékesebb lesz a szülő munkája és az a nap is.

sam_3726.JPG

Azt is be kell vallani, hogy a kész jelmezek inkább reklámjai az aktuális televízióban szereplő mesehősöknek, mint sem ötletes, egyedi farsangi maskarák lennének.

Előző bejegyzésemben ( http://gyongyszem-napkozi.blog.hu/2015/02/12/30_harisnyaviragok ) megmutattam, hogyan lehet  harisnyavirágot készíteni. Ha a jelmezt virágnak tervezzük használhatjuk az ott megtanult technikát.

15_2.jpg

Változás csupán a méretekben van.

14_2.jpg

A szirmok ugyan úgy készülnek, csak jóval nagyobb drótkarikára, amit a harisnya méreténél fogva kissé összetart majd, így a szirmok hosszúkásak lesznek. Minél több szirom egymásra pakolásával azonban "építhetünk" egy dús szirmú virágot. Érdemes a közepét nyitottan hagyni, azaz állíthatóra, hogy lehetőség maradjon akár derékra, akár vállra tenni. Ezt úgy tudjuk megcsinálni, hogy a drótot, amire felépítjük a szirmokat nem zárjuk össze egy karikába, hanem összeakaszthatónak készítjük.

A fejdíszhez használhatjuk a hagyományos méretet. Ezt sem érdemes körbe rögzíteni. Mivel drót az alap a fej méretéhez karikát formálunk, a végét kicsit ráhajtjuk és már készen is van a fejdísz. Farsang után pedig vázába kerülhet.

Mivel itt elég nagy méretekkel dolgozunk a gyerekek segíteni a kötözésben tudnak. Fogjuk meg a drótra húzott harisnyát tekerjük kétszer körbe rajta a kötözőt, majd adjuk a gyereknek, hogy erősen kösse meg. Mivel a mai gyerekek tépőzáras cipőt viselnek megfigyelhető, hogy a többségük  még öt, hat évesen nem tud masnit, de még görcsöt sem kötni. Mivel a jelmezt szeretné, ha elkészülne könnyedén rávehető, hogy gyakorolja a görcskötést. (Ami igen sokszor szükséges lesz még a számára.)

48.JPG

Amikor elkészültünk a virággal marad a szár elkészítése. Ez lehetséges egy igen egyszerű módon.

40_1.jpg

Egy szélesebb sálat félbehajtunk, nyakrészét kivágjuk. Két oldalát összevarrjuk (Érdemes kicsit sliccelni, hogy a lépés könnyebb legyen benne, hiszen a gyerekek  mindig futkároznak, így a hosszú méret sem lesz akadály.) Ha ezzel elkészültünk a zöld tüllt rádolgozz egy kihúzott gumira, majd rögzítjük a nyakkivágáshoz. Így, akár az is elkészítheti a virág szárát, akinek nincs varrógépe.

sam_3723.JPG

Akinek viszont van, komolyabb munkát is bevállalhat, hogy szára és levele legyen a virágnak. Egy anyagot T alakba kivágunk hónaljnál kerekítve. 

A leeső darabokból levélformát vágunk. Összevarrjuk kicsi lyukat hagyva. Akkorát, hogy a gyerek keze könnyedén bele férjen. Adjuk oda neki, hogy tömje tele mindegyiket szivaccsal.

Míg a gyerek dolgozik, mi állítsuk össze a ruhát. Először egy milliméteres varrásokat készítsünk rá függőlegesen. Majd szegjük, endlizzük. A nyakkivágás hátsó részébe varrjunk gumit. (Erre azért lesz szükség, hogy a gyerek feje kényelmesen bele férjen utána viszont visszaálljon, mivel a felvarrandó leveleknek a szivacs miatt súlya van így a nyakrész ennek hiányában elállna. ) 

sam_3724.JPG

Mire mi elkészülünk a gyerek is tele tömi a szirmokat, így nem marad más hátra, mint a lyukat bevarrni, a levelekre erezetet varrni és kézzel, vagy géppel a nyak és vállrészre rögzíteni. És jöhet a farsang!