50. Húsvéti tojástartó készítése.

Gipsz kezdőknek és haladóknak.

sam_4167.JPG

Húsvétkor különös gondot kell fordítani (az ünnep egyik szimbólumának) a tojások elhelyezésére. Nem csak azért, hogy ne törjenek, hanem az is fontos, hogy egymáshoz érve ne karcolják össze elrontva ezzel a felvitt mintát. Ezért most tartót készítünk a hímes tojások biztonságos és látványos asztali tárolására. 

sam_4130.JPG

Olcsó még is kiváló lehetőség erre a gipsz. Keverjük fel a gipszet folyamatosan adagolt vízzel csomómentesre, majd öntsük formába, ami lehet műanyag tányér, hústálca, (hosszában) félve vágott vizes palack, műanyag tojástartó teteje stb...

sam_4131.JPG

Azért, hogy a tojásoknak legyen helye még teljes száradás előtt evőkanállal kifaraghatjuk, mint, ahogyan a tervezett mintát is elkészíthetjük.

sam_4135.JPG

Majd jöhet a festés szokásunk szerint akrillal. (Hogy lemosható felületet kapjunk száradás után.)  Készíthetjük az egészet egyszínűre, vagy játszhatunk egy ahol domború világos, ahol homorú sötét játékot, hogy a gyerek fejébe rögzüljön a festés alapja.

sam_4137.JPG

sam_4143.JPG

sam_4144.JPG

Forma híján, vagy, mert csak egy egészen kicsi anyag kimaradt egész egyszerűen rácsorgathatjuk a gipszet levél formájúként egy műanyag  fóliára. Hogy a tojásoknak ilyen vékony felületen is legyen tartómélyedés  egy műanyag tojástartó alsó részét nyomjuk rá. Ha még most is van, a keverőtál alján gipszünk öntsük bele a tojástartóba, mert abból is készülhet valami például nyuszi...

sam_4135_masolata.JPG

sam_4136.JPG

Száradás után festés akrillal egyszínűre, vagy...

sam_4149.JPG

... mintásra.

sam_4166.JPG

Amikor a tojástartónk elkészült ne felejtsük el a maradékokat sem. Ezekből nyuszis hűtő mágnest festhetünk. Először az egészet fessük egyszínűre, majd tűecsettel készítsük el a nyuszi pofit is.


sam_4139.JPG

A legpraktikusabb, ha a mágnesből vágjuk ki az egész  fület így sokkal erősebben fog a hűtőhöz ragadni.

sam_4163.JPG

 Mivel most is a lehető legteljesebb volt az anyagfelhasználásunk nyugodtan kijelenthetjük most is két legyet ütöttünk egy csapásra.