52. Tojástartóból virágok.

Ünnepi hímes tojástartó tojástartóból. :)

 sam_4207.JPG

Az ünnepi forgatag gyakran magával ragad bennünket. Az üzletek megtelnek különböző csentréné csuprával oldhatatlan vágyat keltve bennünk, hogy vásároljunk, mert tt az ünnep és most  is, mint minden évben különlegessé kell tenni az  ünnepi asztalt, mire jönnek a locsolók, vagy a család. De vajon csak azzal lehet különleges az ünnep, ha vásárolunk és fejet hajtunk a divatnak? Meggyőződésem, hogy nem csak a boltban vásárolt tárgyak lehetnek lenyűgözőek. Megeshet, hogy éppen az egyszerűség a varázslatos.

sam_4180.JPG

Most egy kézenfekvő alapanyagból készítünk valami egyszerűen nagyszerűt. Be kell azonban vallani, hogy nem éppen a gyerekek kezére álló feladat. Mivel a gyerekek többsége irányított és íves vágást még síkfelületen se tud, a tojástartó kivágása feladhatja a leckét, mivel ehhez a vágás minden tudománya szükséges ahhoz, hogy a szirmok szélei szépen és egyformára vágottak legyenek úgy, hogy ne törjenek le. De ezt a gyakorlatban úgy is mindenki tapasztalni fogja hogyan érdemes ráfordulni, bevágni, hogy épen maradjon. ( Mivel a tojástartó papírja „szivacsos szerkezetű ezért könnyen törik. A biztos siker érdekében és sniccerrel egyenesen bevágom a szirmok közeit, majd ollóval körbe vágom a szirmokat, hogy meglegyen a lekerekítés. )

Elkészítés módja: Egy tojástartót méretre vágunk. Azaz akkorára, ahány hímes tojást szeretnénk elhelyezni benne. Én a fenti példa szerint 10 férőhelyeset terveztem. A leeső részekből virágformát vágtam.

sam_3213.JPG

Vágtam hegyes szirmú, tavirózsaformát, és kerekített szirom is készült. A széleit fakanálra pöndörítettem, hogy formásabb virágok legyenek.  

sam_3214.JPG

A virág elkészültéhez legalább háromsornyit össze kell ragasztani. Tehetjük ezt technokollal, de ekkora mennyiségben és méretben nem egy gazdaságos választás, mivel a tojástartó papírja mint egy szivacs magába szippantja a ragasztót. Én ilyen esetben, amikor sok virágot akarok készíteni, áttérek a tapétaragasztóra. Lassabban szárad, de a végeredmény legalább annyira jó.

sam_3342.JPG

Ha van, otthon sárga tojástartó tovább lehet cifrázni a virágot.

sam_3839.JPG

Amikor a kellő mennyiségű virággal elkészültünk jöhet a tálca díszítése, elkészítése.

sam_4196.JPG

A kedvező méretre vágott tojástartót az előre elkészített virágokkal körberagasztgatjuk. Mivel a száradás nem lesz, gyors tegyük tálcára, majd valami meleg helyre. Fűtőtest közelébe, vagy ki a napra.

sam_4193.JPG

Már így eredeti színében is szép látvány, de ezt fokozhatjuk, ha tökéletes száradás után a virágok sziromvégeit befestjük egy választott színűre, vagy beragasztózzuk és csillámporral hintjük, de befújhatjuk az egészet is festékkel.

sam_4202.JPG

Nem kell arra  törekedni, hogy teljesen befogja a festék. Így "cirmosan" sokkal látványosabb.

sam_4203.JPG

Teljes száradás után nem marad más hátra, mint az asztal közepére tenni és tele rakni például különböző árnyalatú, de csak kék tojásokkal...

sam_4209.JPG