53. KALOCSAI VIRÁGOKKAL DÍSZÍTETT BAMBUSZTÁNYÉR

Húsvéti vendégváró tál.

sam_4252.JPG

A bambusz festése  akrillal könnyed feladat, ha azonban a bambusz tállá van formázva már nem is annyira igaz az előző állítás. A belsőbe festeni ráadásul kalocsait még a gyakorlott kezek számára is feladat. Még is javaslom a kipróbálást főleg azoknak, akik blogomat lépésről, lépésre végig alkották, hiszen ismét egy mérföldkőhöz érve a szokásos "tesztfestést" ezzel megtehetik.

sam_4165.JPG

A tálat alapozzuk le sárgával. Kétféle zölddel fessünk rá csak úgy elnagyolva leveleket, apró virágokat ezzel megalapozva a kék nefelejcset. Ez a munka legkönnyebb része. Ha elkészültünk jöhet a neheze.

sam_4241.JPG

A kalocsaiban majdnem minden "elem" cseppformájú. Ha ezt festéssel akarjuk felvinni puha  ecsetet kell használnunk. Olyat, amelyiknek vége szinte tűecsetté szűkül. Az ecsetet (nem túlhígított) akril festékbe mártjuk, majd rátesszük a tálra. Szőrét kicsit rányomjuk, majd húzzuk a sziromformának megfelelően oly módon fentről lefelé, hogy mire a végére érünk már csak éppen a hegye ér a tálhoz. Így érjük el,  hogy egy ecsetvonással elkészülhet a szirom vízcsepp formájúra.

sam_4245.JPG

Azok a gyerekek, akik a blogomban szereplő feladatokat sorba elkészítették ma már így tudnak homorú felületre kalocsait festeni. Amikor a mintával szépen telítettük az  egész tálat  egy kis "riseléssel" megbolondíthatjuk a látványt még pedig úgy, hogy a mintát tűecsettel és fehér festékkel körberajzoljuk, a köztes részeket pedig összekötjük.

sam_4251.JPG

Hogy mire használható egy ilyen tál? Mivel az akrilfesték miatt mosogatható gyakorlatilag bármire. De, ha valakinek esetleg kétségei lennének ezzel kapcsolatban, vagy a matt felület nem tetszik neki lakk sprayval teljessé teheti a munkát.

sam_4254.JPG