58. UNICUMOS, WHISKYS ÜVEGBŐL VÁZA ANYÁK NAPJÁRA

sam_4351.JPG

Egyedit alkotni nem csak kreatív boltokban megvásárolt drága alapanyagokból lehet, hanem különleges formáikra felfigyelve nem  visszaválthatós üvegekből is. Mivel ezek nagy mennyiségben halmozódnak fel vendéglátó egységekben örömmel adják oda iskoláknak, óvodáknak így akár az egész osztály szinte ingyen készíthet használati tárgyakat újrahasznosítva például anyák napjára. Nem kell mást tenni csak vásárolni kevesebb, mint 400 Ft.-ért szatináló festéket a kontúrozáshoz. Ez a kicsi tubus lehetőséget ad arra, hogy hat üveget teljesen körbe előkontúrozzunk. Sokan talán  nem is gondolnák, de a drága üvegfesték  megvásárlása sem feltétel ilyenkor, mivel kiváló az  akril festék, vagy a körömlakk is a kitöltésre. Nem is értem miért nem ilyen alapanyagokból dolgoznak az óvodák, iskolák.

sam_4312.JPG

Én mindig szívesen használom a kalocsai mintát nem csak azért mert igazi Magyar minta, hanem azért is, mert vonalvezetése kiválóan alkalmas arra, hogy a gyerekekkel gyakoroltassuk az írás elemeit úgy, hogy az ne munka, unalmas feladat, hanem látványa miatt élvezetes legyen számukra. 

Munka menete itt található:

http://gyongyszem-napkozi.blog.hu/2015/02/22/39_uvegrajzolas_uvegfestes

sam_4307.JPG

Kisebb gyerekeknek első alkalommal szerencsés a lapos oldalú üveg, aki már jól bánik a tubus használatával megpróbálhatja a hagyományos, majd a pocakos unicumosat  is. Ez  egyfajta nehézségi fokozat is lehet.

sam_4309.JPG

Előrajzolunk. Lehetőleg úgy, hogy minél több zárt motívum kerüljön fel, hogy a szín felvitelekor ez a kitüremkedő kontúr megtartsa a festéket ne engedje lecsorogni.

sam_4311.JPG

Amikor íves üvegre dolgozunk a szatináló festéket kicsit vastagabban is felvihetjük a nagyobb biztonság érdekében.

sam_4316.JPG

Törött jénait sem szabad kidobni, hiszen új életet adhatunk a tárgynak, ha a törés menti éles részt lesimítjuk (elkészítés módja megegyezik a cserépével mely a következő bejegyzésben található: 

http://gyongyszem-napkozi.blog.hu/2015/02/21/34_cserep_gyumolcstarto

sam_4317.JPG

Ilyenkor érdemes már a szatináálóval "szegni pl. pöttyökkel, hiszen így olybá tehetjük a látványt, mint, ha a tál formája eredetileg is így lett volna kialakítva.

sam_4345.JPG

Majd jöhet a festés a választott festékkel. Ha az  akrilt visszük fel matt lesz a látvány, ha körömlakkot fényes. Bármelyik mellett döntünk sokkal könnyebb ezekkel dolgozni (főleg, ha gyerek teszi) mivel ezek megfelelő mennyiség és sűrűségű festék felvitele esetén nem csorognak  meg az íves felületen!

sam_4348.JPG

Száradás után a régi jénai lehet gyertyatartó, gyümölcstartó stb.

sam_4351_1.JPG

Az unicumos üveg funkcionálhat vázaként.

sam_4349.JPG

Tehetünk a színtelen üvegbe fürdősót, de lehet a gyerek szörpös üvege is.

sam_4260.JPG

A befőttes üveg pedig "önkiszolgáló" kancsójává avanzsálhat a gyerekeknek, hiszen méreténél fogva ők maguk tudják önteni belőle a kedvenc teájukat anélkül, hogy szüleikkel kiszolgáltatnák magukat.