36. Farsangi álarc készítése sörpapírból.

Lidi Thot BaYTI Az íves vágás gyakorlása + egy kis logikai játék.

sam_3923.JPG

Hozzávalók: Sörpapír, öntapadós tapéta fekete, öntapadós tapéta sárga, gumi, indigó.

A kiválasztott álarc mintáját rajzoljuk meg, vagy nyomtassuk ki. Tegyünk a sörpapírra indigót, majd a mintát. Tűzzük össze gemkapoccsal,  hogy ne csússzon el. Csak a körvonalakat és a szemeket rajzoltassuk át a gyerekkel. Ez lesz az alap, amire majd dolgozunk. Ha elkészült vágjuk körbe. Ennyi segítség bele fér és szükségszerű is, mivel a sörpapír kb. egy milliméter vastag, aminek körbevágása a gyerekeknek még nehézséget okozna. Tegyük félre. A tigris álarcnál először a sárga hátuljára rajzoltassuk meg a fenti módon a körvonalakat és szintén a szemeket. Ezt már minden gond nélkül ki tudja vágni. Jöhet a fekete. Itt már az egész felrajzolása szükséges. Ha sikeresen túl van, a feladaton vegyük elő a sörpapírt. Ragassza rá a sárga alapot. A hátlap lehúzásának technikáját mutassuk meg, ami úgy a legegyszerűbb, ha egy hegyesebb résznél visszahajtjuk, majd sodró mozdulattal szétválasztjuk a rétegeket. Felragasztásnál a szemekre koncentráljuk, hiszen a széleknél még tudunk korrigálni, ha kicsit pontatlanra sikerülne az illesztés. Mikor már meg van, az alap jöhetnek a részletek. Kisebbeknél érdemes egy részt kivágni és a minta alapján a megfelelő helyre felragasztani. Nagyobbaknál ki lehet vágatni az egészet és úgy megkerestetni a darabkák helyét, hiszen ez egy remek puzzle játék lehet a számukra és akkor nem csak a vágást gyakoroltattuk, hanem egy logikai játékba is bevontuk őket.

sam_3925.JPG

Ha a vágás ügyesen történik, egyből két álarcunk lehet, hiszen ha egy másik sörpapírra fekete alapot teszünk a megmaradt kivágás  tökéletesen mintázza a másik tigrist csak az nem sárgán fekete, hanem feketén sárga csíkos lesz. Így az anyag felhasználása is gazdaságos, már csak azért is, mert az öntapadós tapéta nem éppen olcsó mulatság.

sam_3920.JPG

Kétoldali lyukasztás után jöhet a gumi rákötése, majd az álarcot vizezzük be a hátoldalán. 

sam_3919.JPG

A sörpapír megszívja magát és szépen formázható, ami a legkönnyebben úgy oldható meg, hogy rásimogatjuk egy edényre, hengeres tárgyra.

sam_3918.JPG

Az ilyen álarcok előnye az, hogy a gyerek gyakorolja az íves vágást, a finom munkát a rétegek szétválasztásával, logikai készségét is fejlesztjük a megfelelő részek megfelelő helyre helyezésével és nem utolsó sorban az anyagtakarékosságra is szoktatjuk, mivel, ha ügyesen vágta ki a részeket, akkor egy álarc vágása után mindjárt kettő lesz belőle, amit megoszthat testvérével, barátjával.

sam_3921.JPG

A sörpapír száradás után stabil, így egy tartós álarc készült, amit még a szaporán fel, letologató gyerek kéz sem tud könnyen tönkre tenni.

sam_3923.JPG

És jöhet a farsang, ami attól lesz még értékesebb, hogy a gyerek maga készítette el álarcát!