41. Húsvétra hangolva 1.

Lidi Thot BaYTI, Ablakdísz. Csipketojás készítése öntapadós tapétából.

sam_3998.JPG 

sam_3954.JPG
  

sam_3995.JPG
  sam_3953.JPG

  

Nem a legolcsóbb alkotási alapanyag az öntapadós tapéta még is érdemes a programba betenni, mert több szempontból is remek fejlesztési lehetőséget kínál a kis kezek számára. A kicsiknél egyszerű motívumokkal próbálkozzunk a nagyobbaknál viszont gyönyörű népi motívumaink egyike a kalocsai is szemgyönyörködtető látvány lesz. 

sam_3952.JPG

Vásároljunk annyi centiméter öntapadós tapétát, amilyen széles tojást szeretnénk elkészíteni. Rajzoljuk meg  a tojást a hátuljára, majd íves vonalakkal osszuk fel függőlegesen legalább öt részre.

sam_3958.JPG

Majd a gyerek rajzoljon rá azt, amit szeretne úgy, hogy sávtól sávig érjen a rajza. Vágja ki.

sam_3951.JPG

Hogy könnyebben lássa a kivágandó részeket segíthetünk neki azzal,  hogy elősatírozzuk azt, amit  nem kell kivágni.

sam_3969.JPG

Mivel az öntapadós tapéta műanyag a kivágás azután lehetséges, ha lyukat szúrunk rá, így érdemes íves hegyű manikűr ollót használni. A munka kezdetén fontos megbeszélni a gyerekkel,  hogy ezzel az ollóval csak és kizárólag felnőtt jelenlétében szabad dolgozni, mert nagyon hegyes! Most viszont az előnyökkel is megismerkedhet, amik abba rejlenek, hogy kicsi motívumokat is könnyedén ki lehet vele vágni és az ívek is könnyebben elkészülhetnek ezzel az eszközzel.

sam_3973.JPG

Gyakorlatilag bármi is van felrajzolva a vágás után remekül néz ki. Az ünnepvárás első látványos darabja így már csak arra vár, hogy felragasszák azt  a gyerekszoba ablakára.

sam_3975.JPG

A leeső sarkokat és a tojás mintázatából kiesőket is érdemes kicsit körbevágni és így gyakorlatilag a teljes alapanyagunk felhasználásra kerül a lehető legkisebb pocséklás nélkül. Hogy mire használhatóak ezek a kis darabkák? Egy gyerek ötlettára határtalan. Lehet a bicikli vázát tele ragasztgatni, vagy egy levágott ásványvizes palackból készült kosarat dekorálni. Ami, ha jól sikerül elkísérheti a kis locsolkodót az ünnepen, hogy legyen mibe rakni a locsolásért kapott tojásokat. 

sam_3983.JPG

sam_3982.JPG

sam_3981.JPG

sam_3980.JPG

sam_3965.JPG

sam_3990.JPG

sam_3999.JPG