51. Kalocsai mintás tojástartók húsvétra.

Lidi Thot. BayTi.

sam_4187.JPG

A húsvéti készülődés remek lehetőség arra, hogy elővegyük népi motívumainkat. Csodálatos mintákat hagytak ránk több tájegységben is őseink, és bár nekem Kalocsához (sajnos) nincs kötődésem még is az ő mintájukat használom a legszívesebben. De menjünk sorba. A gipszöntés nem egy nagy feladat, gondolom már mindenki próbálkozott vele. Ha mégsem leírás a következő bejegyzésben: 

http://gyongyszem-napkozi.blog.hu/2015/03/28/50_husveti_tojastarto_keszitese

sam_4136.JPG

 Amikor a formánk megszáradt teljesen jöhet az alapszín felvitele. Én az alját festem először, majd a teteje következik. 

sam_4149.JPG

Tulajdonképp már így is maradhatna, hiszen a hímes tojások az egyszínű alapon érvényesülnek leginkább.

sam_4166.JPG

De apró mintákkal is díszíthetjük. A legegyszerűbb a "kamilla". Azoknak ajánlom, akik egyszínű tojásokat terveznek festeni és tenni az ünnepi asztalra.  

sam_4189.JPG

De, ha valami különlegeset szeretnénk, vállalkozhatunk bátrabban is festésre. És legyen ilyenkor első gondolatuk a KALOCSAI. Úgy vélem csodálatos színei, könnyen kezelhető formái kicsiknek, nagyoknak hamar kedvencük lehet bármit is tervezzünk dekorálni. Íme, most néhány kalocsai minta, ami nagyon szépen díszíti a sötétzöld gipszalapot. Természetesen egy ilyen felület megfestése nehezebb feladat, mint egy síkfelületre felvinni a mintát. Ha jobban megnézzük a harmadik fotón nyolc mélyedés és a levél erek mélyedései nehezítik a feladatot. De ne ijedjünk meg, éppen ettől lesz különleges!

sam_4192.JPG

 Mivel ma igen divatos a szabálytalan forma bátran felhasználhatunk nem a legjobbra sikerült öntést, vagy eltörött alapot is. A kalocsai minta feledteti velünk a hibákat és élménnyé teszi a látványt.

sam_4186.JPG

Ahhoz, hogy riselt hatást érjünk el a felfestett kalocsai után tűecsettel minden virágot, szirmot, szárat rajzoljunk körbe és kössünk össze, mint, ha csipke lenne. Száradás után használható, ha akrillal festettük mosogatható is.

sam_4182.JPG